Aankoopmakelaar inschakelen?

Aankoopmakelaar inschakelen: Ja of nee?

Een huis kopen. Misschien wel de grootste uitgave die je in je leven doet. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat er allemaal speelt in de markt en waar je op moet letten bij het kopen van een huis. In deze blog legt Joyce de Mooij, onze Kandidaat Register Makelaar-Taxateur, uit waarom het verstandig is om een aankoopmakelaar in te schakelen wanneer je een huis gaat kopen.


Even voorstellen

Joyce de Mooij is sinds 2011 werkzaam bij De Raad Makelaars. Nadat zij als medewerker Binnendienst BOG doorstroomde naar de afdeling Wonen is ze begonnen met de makelaarsopleiding. Inmiddels is ze bij De Raad Makelaars werkzaam als Kandidaat Makelaar op de afdeling Wonen waar ze zich bezig houdt met de verkoop en verhuur van bestaande woningen, nieuwbouwwoningen en aankoopbegeleiding. ‘’Een hele diverse functie waarin geen dag hetzelfde is.’’ Zo zegt ze zelf.

Waarom is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen bij de koop van een woning?

“Een aankoopmakelaar begeleid een (kandidaat) koper bij het gehele aankoopproces van een woning. Dit is handig, omdat een aankoopmakelaar alleen de belangen van de koper behartigd. Verkopend makelaars hebben de verkoper als klant en zullen dus altijd de belangen van hun verkoper voorop stellen. Daarnaast kennen, lokale, makelaars elkaar vaak goed en geeft het vertrouwen naar een verkoper als een kandidaat koper in het proces wordt begeleid door een aankoopmakelaar.”

Welke werkzaamheden verricht een aankoopmakelaar?

“Als aankoopmakelaar ga je vaak mee tijdens de bezichtiging van de woning, stelt vragen aan de verkopend makelaar en beoordeeld de verkoopstukken. Als je als koper overtuigd bent dat je met de woning verder wilt, zal de aankoopmakelaar je adviseren over de hoogte en de voorwaarden van je bod en zal dit bod ook uitbrengen bij de verkopend makelaar. Nadat er een overeenstemming is bereikt zal de aankoopmakelaar de opmaak en ondertekening van de koopovereenkomst begeleiden. Ook is je aankoopmakelaar aanwezig bij de overdracht van de woning. Kortom, wij ontzorgen je in het aankoopproces van A tot Z.”

Wat zijn de kosten van een aankoopmakelaar?

“De kosten van een aankoopmakelaar verschillen per kantoor. Soms wordt er gekozen voor een vooraf afgesproken bedrag of een percentage van het onderhandelingsresultaat. Ook kan er soms worden gekozen voor deeldiensten waarbij slechts een gedeelte van het aankoopproces wordt begeleid. De kosten voor de aankoopbegeleiding worden ook wel ‘’aankoopcourtage’’ genoemd. De kosten worden doorgaans voldaan via de nota van afrekening van de notaris.”

Bij De Raad Makelaars betaalt u altijd een vast bedrag van € 1.250,- voor begeleiding door een aankoopmakelaar.

Wanneer is het handig om een aankoopmakelaar in te schakelen?

“Veel mensen vinden het prettig om tijdens een aankoopproces in contact te staan met iemand die ervaring heeft in het proces. U koopt immers niet dagelijks een nieuwe woning. Een aankoopmakelaar wordt vaak ingeschakeld op het moment dat je enthousiast bent over een woning en graag vervolgstappen hierin wilt zetten. Wij zullen je vanaf dat punt adviseren over iedere stap om te proberen tegen een zo goed mogelijk resultaat uw nieuwe woning te kunnen aankopen.”

Is het verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen?

Nee, het is niet verplicht een aankoopmakelaar in te schakelen. Sommige kopers vinden het prettiger om zelf het contact met de verkopend makelaar te voeren.


Wilt u gebruik maken van de diensten van De Raad Makelaars voor de aankoopbegeleiding bij uw nieuwe woning? Wij helpen u graag!